dijous, 2 de maig del 2013

Gud Fella (Gigi Shibabaw)

Una tarda d'agost a tocar del llac Tana. Entrem al petit bar del carrer a prendre una cervesa. Som els únics clients d'aquella hora. Asseguts tots dos, tranquils, ens deixem endur per la música que flueix dels petits altaveus penjats a la paret. La cançó la coneixem. Sí, clar, és de la Gigi, una cantant etíop molt famosa al seu país i que feia un temps havia començat a tenir un reconeixement internacional. El seu nom real és Ejigayehu Shibabaw. Teníem un disc seu a casa. Canta en amhàric. No entens res, però la música i la modulació de la seva veu et semblen properes, et transporten.

Li dic al propietari del bar (potser per obrir conversa o per fer-me l'interessant, no n'estic segur): "És la Gigi, oi?" Sorpresa. "La coneixes?". ", bé, conec la seva música". "És nascuda aquí, a Tana". Em fa sortir al carrer. "Veus aquella casa? Ella va néixer aquí. Els seus pares encara hi viuen".

Etiòpia, bressol de la humanitat i origen del cafè, és un país especial dins el continent africà. Resistent als atacs colonials, només va estar sotmès a la Itàlia de Mussolini entre 1936 i 1941, de manera que el colonialisme no el va afectar directament. La història, doncs, però també la llengua o la religió (cristianisme ortodox) l'han convertit en tot un símbol per a la resta de països de la regió i els colors del panafricanisme han adoptat com a propis els de la bandera etíop: el verd, el groc i el vermell. Però també els conflictes bèl·lics (Eritrea, Somàlia, Sudan) i els desastres naturals (sequera i fam conseqüent) han deixat un país de gent orgullosa però pobra i subsidiària de l'ajuda internacional.

Ens vam endur molts bons records del país cap a casa. 

Set anys més tard hi vam tornar a buscar la Sitina, la princesa d'Abissínia...

Més cançons a Cançons per sentir i escoltar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols compartir el que penses...

Fotografia de capçada: Guineu (Vulpes vulpes). Vall de Cardós (Pallars Sobirà). Autor: Ignasi Oliveras